Prof.Dr. Selçuk YÜCEL
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi
Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi



İletişim: 0 530 313 24 68
Hafta içi 10:00 - 16:00
profdrsyucel@gmail.com

Böbrek Taşı ve Kumu

Çocuklarda böbrek taş ve kum hastalığı

Bebeklerde en sık görülen bezdeki turuncu kırmızı arası olan taşlar sıklıkla az su alımına bağlı olan kristallerdir ve endişe gerektirmez. Yapılacak olan ultrason ve idrar tahlillerinde taş saptanmaz ise takip yeterlidir. Taşı olan bebek ve çocuklar mutlaka derinlemesine araştırılmalı ve alta yatan bir neden ortaya çıkarılmaya çalışılmalıdır. 1 cm ve altındaki taşlar için en uygun tedavi ESWL yani taş kırma tedavisidir.

Türkiye’de bebek ve çocuklarda böbrek ve idrar yolları taş hastalığı oldukça sık görülmektedir. Taşı olan çocuklarda ilk hedef çocuğun taştan kurtulmasıdır. Büyüklüğü 5mm ve altında olan taşlar genellikle kendiliğinden düşebilmektedir. Taş büyüklüğü 5-15 mm arasında ise ESWL yani taş kırma en uygun seçenektir. Çocuklara bu işlem için gece uykusu benzeri bir anestezi gerekebilir.

İdrar kanalına düşen ya da böbrek içindeki daha büyük taşlar için bazı endoskopik ameliyatlar gerekebilir. Ancak her ameliyat sonrasında mutlaka taşın tahlile gönderilip incelenmesi ve kan ve idrar tahlilleri ile taş nedeninin araştırılması gereklidir.  Bazı durumlarda ilaç tedavisi başlanması ve bunun uzun süre devam edilmesi de gerekebilir.

Böbrek taşı oluşumunu engellemek için alternatif yöntemler

  • Su ve sıvı alımının arttırılması,
  • Aşırı tuz ve kalsiyumdan kaçınılması,
  • Okzalattan zengin olan abur cuburdan kaçınılması,
    (Çikolata, gofret ve kakaolu yiyecekler, cipsler, çay-kahve ve kola türü asitli içeceklerdir)
  • Aşırı portakal veya greyfurt suyu içmekten kaçınmak
  • Süt ve süt ürünlerini tamamen kesmek çok yanlıştır, bunları kararınca verebilirsiniz.
  • Limonata, taş için koruyucu bir içecektir ve bir miktar şeker ile tatlandırılmış ev yapımı limonata, taşı olan çocuklarda önerilmektedir.